Arbetsträning

Om någon varit sjukskriven en längre tid i Sverige och vill komma tillbaka till arbete igen är det vanligt att man får gå igenom en arbetsträning/prövning för att bedöma vad som man behöver för att lyckas. Jag är i processen att söka en ny arbetsträningsplats – tidigare har jag varit på Hamnmagasinet. Fram tills att jag har hittat en ny arbetsträningsplats så kommer jag spendera min tid i Umeå Hackerspaces lokaler. Där har jag möjlighet att själv planera min tid för att skriva CV, genomföra projekt och fixa i lokalerna.

Mina mål de närmaste veckorna (till slutet av Oktober) kommer vara att:

 1. Vara på plats kl 10:00-17:00 måndag, onsdag och torsdag.
 2. Äta Frukost (8.30), Lunch (13:00) och Middag (19:30).
 3. Göra ett “kreativt” CV.
 4. Söka och besöka arbetsträning på åtminstone 5 arbetsplatser.
 5. Öva digital design i 1 timme per dag.
 6. Dokumentera och publicera framsteg varje dag.

Förhoppningsvis kommer detta resultera i en bättre dygnsrytm, bättre matvanor och andra vardagsrutiner. Något av det svåraste när man varit sjukskriven en längre tid är att hitta tillbaka till ens tidigare rutiner.

Så en dag skulle till exempel kunna se ut så här:

Tisdag:

 • 10:00 – 10:15 Kommer till lokalerna, göra kaffe mm.
 • 10:15 – 11:00 Läsa mail, planera dagen, utvärdera gårdagen
 • 11:00 – 13:00 Rita, designa, egna projekt.
 • 13:00 – 14:00 Lunch
 • 14:00 – 16:30 Fixa i lokalerna, eller ha möten/öppet hus
 • 16:30 – 17:30 Fika och sen är dagen slut!

För en person som är fullt frisk och är van vid vanliga arbetsdagar så kan det här schemat se lyxigt och luftigt ut. Men när man varit utbränd och sen sjukskriven så har man inte samma ork och behöver öva sig tillbaka långsamt. Det finns till exempel ingen garanti att jag faktiskt kommer orka med något av det här – ibland kommer jag säkert inte ens ta mig ur sängen på morgonen. Men genom att utmana mig själv och hitta de saker som håller mig tillbaka så är jag säker på att jag kan till slut ha ett någorlunda normalt liv.

xx

One comment

 1. Hackerman says:

  Mm, kaffe och fika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *